Beigli - bcorn

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Beigli

Gluténmentes alapliszt

Beigli
(ket kis rudhoz vagy egy normal rudhoz)Hozzávalók a tésztához:

13 dkg margarin
25 dkg gluténmentes alapliszt
1 dkg éleszto
3 db tojás
2 dkg kristálycukor
1 csipet só
1 dl tej

Hozzávalók a diótöltelékhez:

12 dkg darált dió
10 dkg kristálycukor
0,5 dl tej
2 dkg mazsola
1/4 citrom reszelt héja

Hozzávalók a máktöltelékhez:

12 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
0,7 dl tej
2 dkg mazsola
1/4 citrom reszelt héja

Megjegyzés:
a fenti töltelék mennyiségek a teljes tésztamennyiséghez szükségesek. Ha mákos- és diós beiglit kívánunk sütni, a mennyiségeket értelemszeruen csökkenteni kell!

A tészta elkészítése:

Az élesztot az enyhén megcukrozott langyos tejbe morzsoljuk. A liszthez hozzáadjuk a maradék cukrot, a csipetnyi sót és a margarinnal elmorzsoljuk. A megkelt kovásszal és két tojássárgájával sima, kissé lágy tésztát gyúrunk. A tésztát enyhén meglisztezzük, letakarva kb. 30 percig pihentetjük. A tésztát téglalappá nyújtjuk. Dió- vagy máktölteléket kenünk rá és összesodorjuk. A rudat margarinnal kikent, kilisztezett tepsibe helyezzük (kilisztezéshez rizsliszt is használható). A tetejét villával megböködjük. Egy egész tojást felverünk, bekenjük vele a tésztarudat, és meleg helyen hagyjuk megszáradni (kb. 15 perc). Ismét bekenjük tojással, és 40 C-ra elomelegített sütobe tesszük 15 percre, majd a sütot feljebb kapcsoljuk és megsütjük a tésztát. (Javasolt a 40 perces sütés175 C-ra állított sütoben. Sütotol függoen változhat a sütési ido, esetleg hofok beállítás. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl a tésztát, és ha elkészült, azonnal vegyük ki a meleg sütobol.)
Töltelék elkészítése: A tejet felforraljuk a cukorral és leforrázzuk vele a darált diót, vagy mákot. Belekeverjük a mazsolát és a reszelt citromhéjat. Állandó keverés közben átforraljuk.

(Battonyai)

Recept nyomtatása!

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz