Fonott - Töltött mákos kalács - bcorn

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Fonott - Töltött mákos kalács

Kukoricás ételek fesztiválja, zsűrizett receptjei

Fonott - Töltött mákos kalács


Hozzávalók a tésztához:                                                     máktöltelékhez:
- 20 g élesztő                                                                              - 5 dl tej
- 1 kockacukor                                                                            - 300 g darált mák
- 1,5 dl tej                                                                                    - 50 g vaj/ margarin
- 150 g kukorica lepényliszt                                                        - 1 tasak vaníliás pudingpor
- 200 g BL55 finomliszt, vagy GM alapliszt                                - 1 tojás sárgája
- 50 g vaj/ margarin                                                                    - 100 g cukor
- 40 g cukor                                                                                - 1 citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 1 tojás
Továbbá:
- 100 g sárgabaracklekvár
- 2 ek. piritott mandulaforgács


A felsorolt hozzávalókból az alaprecept szerint elkészítjük a tésztát, és 30 percig kelni hagyjuk.
A töltelékhez 4 dl tejet felforralunk,  beleszórjuk a mákor, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 10 percig pihentetjük. A vajat/margarint felolvasztjuk, hagyjuk langyosra hűlni. A pudingport elkeverjük a maradék 1 dl hideg tejjel, a mákhoz keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a vajat/margarint, és éppen csak összeforrósítjuk.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd 30x40 cm-es lapra nyújtjuk, és a tepsibe fektetjük. A tölteléket hosszában  a tészta közepére halmozzuk. Két hosszanti szárnyát
szélét 2-3 cm-ként rézsútosan bevágjuk (1-2 cm maradjon a töltelék vonaláig), jobbról és balról 1-1 tésztacsíkot fonatszerűen, szorosan egymásra hajtogatjuk, a végét összenyom-
juk. További 20 percet kelni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 45 percig arany barnára
sütjük.A sárgabarack lekvárt 2-3 ek. vízzel felforraljuk, és vékonyan megkenjük vele a sütőből kivett forró kalács tetejét. Meghintjük a mandulaforgáccsal, hagyjuk megszáradni és hidegen szeljük fel.    
  
Gadány 2012


Recept nyomtatása!

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz