Gluténmentes alapliszt 750g - bcorn

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Gluténmentes alapliszt 750g

Gluténmentes alapliszt

Gluténmentes alapliszt 750g
OÉTI notifikáció: 6045/2009.ÖSSZETEVŐK:    kukoricakeményítő, előfőzött kukoricaliszt, sürítőanyag: xantán-gumi, guarmagliszt, savanyúságot szabályozó: kalcium-citrát.   SO2 tartalom max.: 50mg/kg

TÁPÉRTÉKADATOK:
Keményítő                                                84g/100g
Cukor                                                          0g/100g
Élelmirost                                                   4g/100g
Növényi zsír                                             0,3g/100g
Ásványi anyag                                          0,5g/100g
           Fehérje…………………      ………….1,13g/100g
                ebből fenilalanin………………..….61mg/100g
                                 -a késztermékben   …….57mg/100g
Energiatartalom:                                   1459kJ/100g


A termék deklaráltan alacsony szinten tartalmazza a fenilalanin eszenciális aminósavat, és így a fenilketonúriás betegek is be tudják tervezni a kezelőorvosukkal közreműködve a diétájukba.
A címkén szereplő kenyér alaprecept egy élesztős változat, de ha az élesztő által hozott plusz fenilalanin nem kivánatos, használjuk a sütőporos lazítás lehetőségét.

A termék a búza-, árpa-, rozs- és zab-származékokon kívül nem tartalmaz tej-, szója- és tojás-származékokat sem. Természetesen amennyiben a kedves felhasználó nem érzékeny ez utóbbi allergénekre, úgy a saját konkrét receptjébe kivánatos beépíteni ezeket az egyébként biológiailag rendkívül értékes élelmiszer alapanyagokat is.


A „Gluténmentes alapliszt 750g” felhasználásával –a fehér búzalisztből készültekhez hasonló – laza,  pórusos szerkezetű kenyeret és más gluténmentes süteményt állíthatunk elő  a saját háztartásunkban is.
Szebb állagú a kenyér (sütemény), ha a kelesztést a sütőn kívül külön végezzük, és a megkelt kenyeret a már előmelegített sütőben kezdjük el sütni. Ha a félig megsült kenyér felületét sima vízzel megmossuk, a kenyerünk szép fényes felületet kap.
Lehetséges a kenyérsütő-automata használata is. Ekkor a rapid program használata ajánlatos, amikor is a  kelesztés során nem alkalmaz a program újabb átkeverő műveletet. Nagyon lényeges a mennyiségek és hőfokok pontos betartása, mert csak így tartható stabilan az állandó minőség. Nem mindig megfelelő a beprogramozott kelesztési idő, hosszabbítsuk meg a kelesztési időt, vagy kapcsoljuk idő előtt a sütési periódust.


Könnyen készíthetünk nyújtható és sodorható tésztát, amikor is a tészta állagát a lehető legpuhábbra állítsuk be, mert így érhetjük el nagyobb biztonsággal a laza pórusos szerkezetet. Sok esetben (pl. piskóta, zserbó stb.) minden különösebb változtatás nélkül adaptálhatjuk a búzalisztes recepteket.


Nyomtatás

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz