Házi krémes - bcorn

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Házi krémes

Gluténmentes alapliszt

Gluténmentes házi krémesTészta


Hozzávalók:
20 dkg gluténmentes alapliszt, 20dkg háj, 1/2 egész tojás és egy tojás sárgája, 1/2 evőkanál ecet, egy csipet só.
Elkészítés:
A hártyától lehetőleg leválasztott hájat finom rostélyú húsdarálón ledaráljuk, vagy késsel lekaparjuk.
A liszt háromnegyed részéből langyos sós vízzel, egy fél tojással, egy tojás sárgájával egy fél evőkanál ecettel, 2 dkg hájjal közepes lágyságú rétestésztát verünk.
A 18 dkg hájat az egynegyed rész liszttel összegyúrjuk, és közepes nagyságúra nyújtjuk. Erre rátesszük (húzással rányújtjuk) a rétestésztát.
Következik a hajtogatás: a tészta mindnégy oldalát behajtjuk, 15 perc pihentetés után újra kinyújtjuk, és az előbb leírtak szerint összehajtjuk. Ezt háromszor megismételjük, 15 perces szünetekkel. Végül tepsi nagyságúra nyújtjuk, és két egyenlő részre elvágjuk. Az első tésztát gáztepsi nagyságúra sodorjuk, és a tepsi hátlapjára helyezzük, Villával pár helyen megszurkáljuk, és forró sütőben világosra sütjük. Ha megsült, gyúródeszkára csúsztatjuk. A másik tésztát hasonló módon kisütjük, és hagyjuk kihűlni.

Krém


Hozzávalók:
6 db tojás, 10 dkg liszt, 15 dkg kristálycukor, fél liter tej, 1 csomag vaniliás cukor.
Elkészítés:
A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A tojássárgáját a liszttel és a kristálycukorral csomómentesre keverjük (szükség esetén kevés tejet teszünk hozzá). A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A többi tejet kb. háromliteres fazékban felforraljuk, és a forró tejhez állandó keverés mellett hozzáadjuk a simára kevert masszát. Ha a massza kellő keménységűre megfőtt, belekeverjük a vaniliás cukrot. Utána a masszába könnyedén belekeverjük a keményre vert tojáshabot, Nagyon rövid ideig csökkentett lángon könnyedén keverjük, nehogy a hab összeessen. Forrón a már kihűlt lapra könnyedén rákenjük, és a másik lapot könnyedén a tetejére tesszük. Hagyjuk kihűlni.

Recept nyomtatása!


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz