Nagyanyám szabolcsi töltött káposzta - bcorn

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Nagyanyám szabolcsi töltött káposzta

Kukorica köretdara

Nagyanyám szabolcsi töltött káposztája
Közreadta Mikó István színmuvész a PRÍMA KONYHA hasábjain.



HOZZÁVALÓK:

25 dkg kukoricadara
30 dkg darált sertéshús
30 dkg füstölt tarja apróra vágva vagy darálva
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-1 mokkáskanál só és orölt bors
1 mokkáskanál csemege pirospaprika
2 evokanál zsír vagy 1 dl olaj
1 fej kb. 1,30 kg-os édes káposzta
kb. 5 dl suru paradicsomlé vagy –püré.
1. Eloször a tölteléket készíti el. A kukoricadarát, a darált sertéshúst, a füstölt tarját a felaprított vöröshagymát és a fokhagymát nyersen összekeveri. Sózza, orölt fekete borssal, paprikával fuszerezi, majd a zsírt vagy az olajat hozzá-
adva újból átkeveri.
2. A káposztát leveleire bontja, a torzsáját kimetszi. A káposztaleveleket sós vízben épp csak fölforralja, ahogy arrafelé mondják, abárolja. Leszuri róluk a levet, a vastag ereket kivágja, majd a levelek kétharmadát megtölti a töltelék- kel. Ezek a töltött batyuk nem túl nagyok, úgy féltenyérnyiek.
3. Egy cserépedény aljára szétterít néhány káposztalevelet, majd a megtöltötteket rárakosgatja. A tetejükre ismét káposztalevelek kerülnek. Végül sütoben a közepesnél kissé erosebb tuzön párolja.
4. Amikor az edényben lévok elsot forrtak, kiemeli a sütobol, és házi suru paradicsomlével vagy pürésített nyers paradicsommal felönti, hogy ujjnyira ellepje. Visszateszi az edényt a sütobe, annyi idore, hogy épp csak egyet forr-
jon. Azon melegiben tálalható, egy töltelék egy nyelésre fogyasztható!
Ahogy ezt Krúdy Gyula is megírta a szabolcsi káposztáról.





Recept nyomtatása!

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz